Как да си направим изключителна стенна рисунка: Създаване на барелеф със собствените си ръце. Творчески възможности за актуализиране на декора. Майсторски клас за начинаещи

Искам да украся къщата си, да я направя уютна и гостоприемна. В една типична сграда е по-трудно да се създаде оригинален дизайн, но можете да търсите изход. Интересно и същевременно елегантно решение би било да се създаде барелеф на стената. Тя може да бъде направена от различни материали, в допълнение, създаването на триизмерно изображение може да се направи самостоятелно. За видовете барелеф, неговите характеристики, приложението може да се прочете по-долу. Той представя и майсторски клас, благодарение на който можете самостоятелно да овладеете тази техника.

Съдържание на тази статия:

Барелеф в интериора

За да създадете барелефно изображение може да използвате такова материали като:

Барелефни изображения в интериора на спалнята

Барелефни изображения в интериора на спалнята

Стените са украсени с:

 • ландшафт;
 • човешки фигури;
 • растения;
 • обекти.

Тя може да бъде пълноценна художествена композиция. По този начин тя може да украси сградата отвътре и отвън.

Формовани части на декора са изработени от полиуретан или мазилка, а ръчното, авторското моделиране се извършва с шпакловка, полиуретаново лепило.
Пълноценни композиции, които могат да украсят всяка стая

Пълноценни композиции, които могат да украсят всяка стая

Барелефът често се използва в съвременния интериор. Техниката на такива композиции е различна, тя ви позволява правилно да поставите барелеф в стаята на всеки стил.

Барелефните композиции ще помогнат да се развие и допълни основната тема на интериора, да се поставят необходимите акценти в къщата. Гипсова мазилка в хола помага да се постигне специална тържествена атмосфера. В спалнята тя създава атмосфера на интимност коридора - видимост на въображаемото движение. Всичко това помага да се промени впечатлението и да се създаде необходимото настроение.

На празна стена можете да създадете панел под формата на снимки, Ако барелефът е подчертан, всички изпъкнали части ще изглеждат още по-ясни. Често се използват за проектиране на различни отвори.

Можете да създавате цели панели

Можете да създавате цели панели

За разлика от декоративната живопис, барелефите не непременно подчертават цвета. Ако желаете, тя може да бъде оставена бяла и ще изглежда също толкова добре. Можете да комбинирате тези две опции, получавате оригиналния и необичаен ефект.

Барелефът е добре комбиниран с такива довършителни материали:

Необичайно, но много красиво

Необичайно, но много красиво

Обикновената форма на мазилка може да придаде оригиналност на стаята в стил минимализъмтя се вписва в стила таванско помещение, Classic.

Ще ви бъде интересно:ОБЩ ПРЕГЛЕД: 175+ Снимки на Интересни плакати на стената с инструменти „направи си сам“. От плат, от корк, от мъниста - какво е по-красиво?

връщане към меню ↑ връщане към меню ↑

Използване на материали

Барелефните композиции ще бъдат добре комбинирани върху камък, в коване, заедно с дърво и други естествени материали. Те често се използват в декорацията на камини, Ако сте в коридора има часовник, тогава можете да направите моделиране наоколо. В малки стаи не трябва да правите големи панели.

Изберете панел според размера на стаята

Изберете панел според размера на стаята

На борда
Вниманието на гостите ще бъде привлечено от барелеф с осветление. Ако стаята е в класически стил, тогава с помощта на гипсова мазилка е възможно да се запълни отвора на дъгата, свободното пространство между отварянето на вратата и таван.

Може да се използва кухнята, Тя може да бъде излята части от декора под формата на рафтове, това е глупак за ястия, направени в старите дни. Можете да направите прозорци, които отиват в друг свят, пространство. Stucco може да се използва в трапезарията или на кухня престилка.

Ако има плазма в хола в средата на стената, тогава можете да направите такъв релефен декор около него. Може да се използва и в спалнята, особено ако има подправени предмети. Можете да поставите голям панел над главата на леглото.

Поставяне над главата на леглото

Поставяне над главата на леглото

С помощта на барелеф можете да скриете неравностите на стената и да превърнете декоративните елементи от недостатъци, Също така, за моделиране можете да скриете инженерни комуникации. На голи стени, можете да създадете цялостна картина, пейзаж, който ще се влее в красива декоративна мазилка.

Ще ви бъде интересно:ПРЕГЛЕД: Опции за баня: 185+ (Фото) Опции за стена

връщане към меню ↑ връщане към меню ↑

Избор на участък

Модерният барелеф ви позволява да пресъздадете всяка идея. То може да бъде:

 • проста абстракция;
 • пейзаж;
 • цветя;
 • панорама на града;
 • карта на света.

Ние пресъздаваме всяка идея на стената със собствените си ръце.

Ние пресъздаваме всяка идея на стената със собствените си ръце.

Ако лятните части на декора са избрани за кухня, тогава е по-добре да изберете символи, които ще характеризират изобилието в къщата, снимки с плодове и зеленчуци. Най- детска стая тя може да бъде лек, просторен декор с картина на пеперуди, птици, цветя, замъци.

Барелефът може да бъде направен като основен състав или да бъде изпълнен като орнамент, който изобразява отделни разпръснати фрагменти или навиващи цветя, лоза от грозде. Използва се за украса на помещения, фасада на къщата и други сгради.
Барелефът красиво подчертава етническия стил

Барелефът красиво подчертава етническия стил

Ще ви бъде интересно:ПРЕГЛЕД: Как да окачим правилната снимка във вътрешността на кухнята - 205+ (Фото) Стилни и красиви идеи

връщане към меню ↑ връщане към меню ↑

Гипсова мазилка

Гипс - доста търсен материал. Всички благодарение на качествата като огнеустойчивост, екологичност. Този естествен материал е подходящ за създаване на циментова замазка. Това дава възможност за създаване на сложни елементи от релефна украса. И така, че конструкциите служат по-дълго и са трайни, те използват специален лак, грундове, лепило на базата на силикон или полиуретан. За да предпазите продукта от ултравиолетови лъчи и валежи, неговият връх е покрит с акрилна боя.

В състава на барелефа на гипса може да се придаде вид на дърво, бронз, чугун или изкуствено отлежало дърво. Използвайки ленено масло, можете да имитирате моделиране под старинен мрамор, за да създадете теракотен шеллаков лак. И за да пресъздадете античния бронз, използвайте смес от дестилирана вода, меден сулфат или просто маслени бои.

Искате оригиналност - добавете малко античност

Искате оригиналност - добавете малко античност

Преди боядисване, гипсовите корнизи трябва да изсъхнат добре. Той се почиства от прах, след това се грундира.Най-често се използва боя на водна основа за тавана, а самата картина се прави с маслена боя.

Ще ви бъде интересно:ПРЕГЛЕД: Как да подредим пространството в спалнята над леглото: поставяне на картини по Фън Шуй. 170+ (Снимки) ярки и стилни акценти

връщане към меню ↑ връщане към меню ↑

Полиуретанова мазилка

Материалът е пенопласт по специална технология, е екологично чист, не абсорбира неприятната миризма, излишната влага и е устойчив на температурни колебания. Изглежда добре и е подходящ за качествата си за такива помещения: банякухнята.

Полиуретанова мазилка - екологичен материал

Полиуретанова мазилка - екологичен материал

С помощта на циментова замазка от полиуретан, можете визуално да коригирате стаята. Например, можете визуално да направите тавана по-висок и да разширите стаята, като използвате фактурата изпъкнала дъска (леене), вертикален издатък в стената, стълб (пиластър).

Формоването се използва за разделяне на тапети с различни тонове. Полиуретанова дърворезба може да се украси вътрешни врати, За да се улесни работата с този материал с помощта на специално лепило за полиуретан.

Възможностите за гипсова декорация в модерен дизайн

Възможностите за гипсова декорация в модерен дизайн

С тази циментова замазка можете не само да украсявате или актуализирате интериора, но и мебелите, можете да създавате панели или рамки, да украсявате тавани, камини, пиедестали. Полиуретанова мазилка може да се използва в различни области, за украса на продукти, части, конструкции.

Ще ви бъде интересно:ПРЕГЛЕД: Елегантен Гоблен в интериора: комбинация със стилове, дизайнерски идеи (100+ снимки). Как да създадете уютен дизайн със собствените си ръце? (пердета, покривки за легла, картини)

връщане към меню ↑ връщане към меню ↑

Майсторски клас по барелеф

Независимо, можете също да направите циментова замазка, защото това е взето

 • гипс;
 • глина;
 • алабастър;
 • гипсова основа.

Сюжетът на обемния образ на стената може да бъде всеки

Сюжетът на обемния образ на стената може да бъде всеки

Можете дори да създадете барелефен дизайн за начинаещи. В този случай е по-добре да се използва гипс и мазилка на базата на него. Може би великолепната картина няма да работи, но стаята ще бъде украсена с релефен образ. Основното е да се следва цялата последователност от действия с точност:

 • От ламели и шперплат ще кутия с ниски стени, което е подобно на тавата. Размерите трябва да съответстват на размера на бъдещия релеф на плоча, ще трябва да се създаде барелеф. В допълнение към кутията, можете да вземете и други средства, например обикновена кутия за бонбони или рамка с подходящ размер, просто я залепете предварително върху стъклото със залепваща лента.
 • Необходимо е да се покрие формата с полиетилен. Пяната трябва да се изправи така, че да няма гънки на върха. Ако не можете да подравните, поне оставете минимум нередности.
 • Разтворът се подготвя ясно според инструкциите на производителя и се излива във формата. Когато се планира да се създаде орнамент с висок релеф, в плочата се монтира тел за укрепване на състава.
 • Към сместа, която първоначално е сграбчила, тя трябва да бъде оставена на време. Просто кажете колко време ще отнеме, защото Индикаторът е различен за всеки материал. Точно преди да се използва определена суровина, е необходимо да се изяснят всички нюанси на работа с него.
 • Можете да започнете да създавате барелеф. Първо, на плочката се нанася контура на необходимия декоративен орнамент. След това можете да започнете да увеличавате обема в кръга от новоприготвената смес. Обемът се увеличава на слоеве, така че всеки слой е леко втвърден.

Барелефът във вътрешността на простите къщи рядко се използваше преди.

Барелефът във вътрешността на простите къщи рядко се използваше преди.

Не е трудно да се работи с мазилка, дори е удобно, но докато суровината е влажна. По това време можете да се отървете от излишъка, да използвате нож и да коригирате орнамента с длето, като използвате дърво.

Ако материалът не е напълно сух, просто го мазийте. Много по-трудно е да се справим с обработката на вече втвърдена повърхност.
Точно това ще бъде връхната точка на вашия интериор.

Точно това ще бъде връхната точка на вашия интериор.

Ако трябва да направите задълбочено изображение, можете да го направите по следните начини:

 • Пластът на самия фон трябва да бъде изграден около фигурата, оказва се, че всички елементи ще бъдат в една малка ниша. Всичко завършва с смилане на фоновата равнина.
 • Изображенията могат да се задълбочат, ако изберете малко количество основен материал с помощта на резци, длета.

Малко въображение, креативност и зашеметяващи резултати

Малко въображение, креативност и зашеметяващи резултати

Независимото създаване на барелефно изображение е трудна работа, изисква време и значителни разходи. Но, с разумен подход, дизайнът на вашия дом може да се придаде на оригинален, дори уникален вид.

връщане към меню ↑ връщане към меню ↑

Видове и теми за създаване на барелеф

Идеите за създаване на такава релефна структура са различни. Техният размер, сложност и сюжет на стила и обема на стаята. Можете да изобразите животински или растителни мотиви, антични сцени или абстрактни елементи.

Изображението на дървото е едно от най-неутралните и гъвкави решения.

Изображението на дървото е едно от най-неутралните и гъвкави решения.

Триизмерната картина може да бъде направена на самата стена, или може да се инсталира предварително приготвена плоча с готово релефно изображение.

връщане към меню ↑

цветя

Как да си направим изключителна стенна рисунка: Създаване на барелеф със собствените си ръце. Творчески възможности за актуализиране на декора. Майсторски клас за начинаещи

Как да си направим изключителна стенна рисунка: Създаване на барелеф със собствените си ръце. Творчески възможности за актуализиране на декора. Майсторски клас за начинаещи

Как да си направим изключителна стенна рисунка: Създаване на барелеф със собствените си ръце. Творчески възможности за актуализиране на декора. Майсторски клас за начинаещи

Как да си направим изключителна стенна рисунка: Създаване на барелеф със собствените си ръце. Творчески възможности за актуализиране на декора. Майсторски клас за начинаещи

връщане към меню ↑

лебеди

Как да си направим изключителна стенна рисунка: Създаване на барелеф със собствените си ръце. Творчески възможности за актуализиране на декора. Майсторски клас за начинаещи

Как да си направим изключителна стенна рисунка: Създаване на барелеф със собствените си ръце. Творчески възможности за актуализиране на декора. Майсторски клас за начинаещи

Как да си направим изключителна стенна рисунка: Създаване на барелеф със собствените си ръце. Творчески възможности за актуализиране на декора. Майсторски клас за начинаещи

връщане към меню ↑

дърво

Как да си направим изключителна стенна рисунка: Създаване на барелеф със собствените си ръце. Творчески възможности за актуализиране на декора. Майсторски клас за начинаещи

Как да си направим изключителна стенна рисунка: Създаване на барелеф със собствените си ръце. Творчески възможности за актуализиране на декора. Майсторски клас за начинаещи

Как да си направим изключителна стенна рисунка: Създаване на барелеф със собствените си ръце. Творчески възможности за актуализиране на декора. Майсторски клас за начинаещи

Ще бъде интересно да погледнете дървения барелеф, особено ако го изберете в стила на стаята, цвета на мебелите.

Барелефът изглежда много естетичен, не може да бъде сравнен с други видове вътрешна декорация. Такъв дизайн на пръв поглед ще привлече вниманието.

връщане към меню ↑

ВИДЕО: Стъпка по стъпка процес на създаване на барелеф на стената

Барелеф на стената

Интериорни идеи

връщане към меню ↑ връщане към меню ↑

заключение

Осъществяването на барелеф е тежка работа, изискваща търпение. Този декор украсява всяка стая. Ако желаете, можете да се справите сами. Не е необходимо да си скулптор или художник, за да се справиш с това. Достатъчно е да придобиете основни умения. За да направите това, можете да се консултирате със специалист или да гледате видео с майсторски клас.

връщане към меню ↑ връщане към меню ↑

ФОТО ГАЛЕРИЯ (повече от 110 снимки)

6.4 Общ резултат
Красиви барелефни картини

Барелефната картина може да направи всяка стая незабравима. Решете по темата на стаята и нататък. Сигурни сме, че ще бъдете доволни от резултата и ще бъде запомнен от всичките ви близки. След като прегледате информацията, моля, оставете коментарите си с аргументи в коментарите. Те ще бъдат полезни за други читатели. Вашето мнение е много важно за нас. Благодарим ви за участието. Оценяваме всеки ваш преглед и вашето време.

6.2Експертна оценка
цена
6
практичност
6.5
грижа
6
6.6Оценка на потребителя
цена
6
практичност
7
грижа
7
Goodies
 • В изяществото и оригиналността на такъв финал.
 • Допълнителна възможност за визуална корекция на грапавостта на стените.
 • Възможност за визуално споделяне на пространството в стая.
 • Способността да се създаде барелеф сами, без помощта на специалист.
минуси
 • Висока цена на материалите и работа за специалист.
Добавете своя преглед  |  Прочетете коментарите и коментарите

1 коментар
 1. 3.3
  цена
  60
  практичност
  70
  грижа
  70

  Поръчах услуга за стенопис. Определена с темата. Исках да добавя малко природа. Не очаквах резултатът да е толкова красив. Изглежда като обикновен чертеж и изглежда толкова невероятно. Всеки път, когато искам да мина, просто дръж ръката ми върху него. Радикално промени общия интериор на помещението. Не съжалявам за изразходваните пари.

  + Професионалисти: Много красив дизайн, неоичен
  - Против: Изглежда, че с течение на времето, губи цвят
  полезен(0) Не е добре(0)Вече гласувахте

Оставете отговор

Вашата обща оценка

bg2.decorexpro.com - Дневник по дизайн, архитектура, интериорен дизайн

стаи

Двор и градина

дизайн